Începuturile aviaţiei civile la Cluj-Napoca datează în urmă cu 86 de ani, în 1932, când de pe aerodromul militar Someşeni au început să fie operate curse destinate transportului de pasageri. După o perioadă de înflorire în anii interbelici, aeroportul din Cluj a fost distrus la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, în anul 1944. Reconstruit ulterior, dezvoltat în etape succesive, aeroportul clujean este astăzi un vector important în dezvoltarea economică a regiunii.
Este înființat Aeroportul Civil din Cluj.
Se deschide linia aeriană Bucureşti - Cluj, linie deservită de către L.A.R.E.S. (Liniile Aeriene Române de Stat) cu avioane Junkers 13, cu capacitate de 5 locuri.
Aeroportul Cluj a fost declarat Aeroport Vamal Internaţional, prin deschiderea primei linii internaţionale pe direcţia Praga-Cluj-Bucureşti.
Se deschid noi rute: Moscova - Cluj - Praga, Cluj - Satu Mare; Cernăuţi - Cluj - Arad - Cluj - Cernăuţi.
Are loc concursul "Micii Înţelegeri", concurs la care a asistat şi col. Charles Lindbergh (primul pilot care a traversat Oceanul Atlantic cu avionul.)
Se dă în exploatare noul Aeroport, Aeroportul Cluj - Someşeni.
În timpul celui de-al doilea război mondial, aeroportul din Cluj devine cel mai important aeroport militar din Transilvania. Este distrus în urma bombardamentelor, în septembrie 1944.
Activitatea aeroportului este reluată prin operarea de către Compania T.A.R.S.(Transporturile Aeriene Româno-Sovietice) a unor curse aeriene de la Cluj-Napoca, spre toate centrele importante ale ţării. Activitatea s-a desfăşurat într-o clădire care ţinea loc de aerogară, de spaţii administrative şi tehnice.
Începe o primă fază de modernizare a aeroportului.
Încep lucrările la pista de decolare - aterizare, betonată 1850 m x 45 m, platforma betonată 101 m x 80 m, la breteaua de legătură, la instalaţii şi la echipamentul de radionavigaţie, precum şi la clădirile şi amplasamentele necesare acestora.
Aeroportul Cluj devine operaţional şi echipat cu toate dotările necesare unei funcţionări în deplină siguranţă.