În România sunt aplicate reglementările internaţionale ale Convenţiei pentru Facilităţi Vamale pentru Traficul Turiştilor. Bunurile şi bijuteriile de mare valoare şi monezile străine trebuie declarate la intrarea în ţară dacă se dorește scoaterea lor ulterioară fără alte formalități. Declaraţiile vamale de intrare trebuie păstrate pentru cazul în care vor fi cerute la părăsirea ţării. Este interzis importul fără o licenţă specială a muniţiei, explozivilor, narcoticelor, materialelor pornografice. Este interzis exportul obiectelor de valoare culturală, istorică sau artistică fără un Document de export definitiv sau temporar emis de către autoritățile competente. Vaccinuri nu sunt necesare. Pentru câini şi pisici sunt obligatorii vaccinurile anti-rabice.
Extrase din regulamentele vamale disponibile complet pe www.customs.ro :
Se declară în scris şi se prezintă autorităţii vamale în mod obligatoriu următoarele bunuri:
Declaraţia se face pe un formular special, pus la dispoziţie gratuit de către autoritatea vamală, la solicitarea călătorilor. Nedeclararea bunurilor menţionate anterior atrage, după caz, sancţionarea penală sau contravenţională a persoanelor care încalcă aceste dispoziţii legale.
Se declară la intrarea în România venind dintr-un stat comunitar următoarele bunuri aflate asupra călătorilor care depăşesc limita cantitativă de:
Se declară la intrarea în România venind dintr-un stat necomunitar următoarele bunuri aflate asupra călătorilor care depăşesc limita de:
Peste aceste limite se datorează şi trebuie plătite taxe vamale, taxa pe valoare adaugată, accize sau orice alte taxe datorate bugetului de stat la punerea în liberă circulaţie în România.
Informaţii suplimentare precum și cele mai frecvente întrebări le găsiţi pe site-ul oficial al autorităţii vamale www.customs.ro, la secţiunea Călători.
Acolo găsiţi informaţii referitoare la:
În cadrul structurii organizatorice a statului român, Direcția Generală a Vămilor este o instituţie complexă care joacă un rol fundamental atât din punct de vedere al fiscalităţii, îndeplinind totodată şi funcţia de instrument de protecţie a economiei naţionale cu un efect semnificativ asupra sistemului social şi de apărare a naţiunii.
Direcția Generală a Vămilor funcţionează ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Finanţelor Publice - Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, având în componenţă 8 Direcţii Regionale Vamale.
În esenţă, Direcția Generală a Vămilor asigură aplicarea strategiei şi programului de guvernare în domeniul vamal, îndeplinind în acest sens atribuţiile stabilite prin lege.
Astfel, pentru realizarea obiectului său de activitate Direcția Generală a Vămilor exercită în principal, următoarele atribuţii:
Pentru orice alte informații despre formalitățile vamale de îndeplinit la intrarea sau ieşirea din ţară contactați Biroul Vamal din cadrul Aeroportului Internaţional „Avram Iancu” Cluj la numărul de telefon: 0264 307 578.