Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj R.A. a câştigat in anul 2014 două procese importante cu R.A. Aeroportul Transilvania Târgu Mureş care privesc stoparea finanţării din fonduri publice a unor activităţi comerciale

 

                              COMUNICAT DE PRESĂ

 

 

AEROPORTUL INTERNAŢIONAL AVRAM IANCU CLUJ R.A. a câştigat în anul 2014 două procese importante cu R.A. Aeroportul Transilvania Târgu Mureş  prin care se dispune anularea Hotărârii C.J.  Mureş nr. 47/2013 privind aprobarea contractării şi garantării unei finanţări rambursabile în valoare de 89.000.000 lei pentru amenajarea accesului şi a parcarii Aeroportului Transilvania Targu Mures si anularea Hotărârii C.J. Mureş nr. 107/ 2011 cu privire la încredinţarea serviciului de interes economic general Regiei Autonome Aeroportul Transilvania Târgu Mureş.  

 

 

Concluzia instanţei a fost că finanţarea acestei investiţii din bani publici constituie ajutor de stat şi generează în mod direct un avantaj economic pentru R.A. Aeroportul Transilvania Târgu Mureş în raport cu orice alt operator de pe piaţa deschisă concurenţei, inclusiv faţă de Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj R.A., drept pentru care s-a dispus anularea H.C.J. Mures nr. 47/2013, cu drept de recurs, conform prevederilor legale.

 

 

Instanţa a hotărât că susţinerea compensării serviciilor de handling la sol, de la bugetul Judeţului Mureş, creează un avantaj economic pentru R.A. Aeroportul Transilvania Târgu Mureş şi  distorsionează competiţia în raport cu oricare alt operator de pe piaţa deschisă concurenţei, fapt pentru care a admis acţiunea Aeroportului Internaţional „Avram Iancu” Cluj R.A. şi a dispus anularea în integralitate a H.C.J. Mures nr. 107/ 2011, cu drept de recurs, conform prevederilor legale.

 

Toate acţiunile Aeroportului Internaţional „Avram Iancu” Cluj R.A. au fost promovate pentru protejarea intereselor comerciale şi economice ale Aeroportului Cluj şi ale judeţului Cluj şi pentru stoparea practicilor ilegale de finanţare a activităţilor comerciale şi de supracompensare a serviciului de interes economic general încredinţat aeroportului Târgu Mureş care distorsionează competiţia, creează un avantaj economic nelegal pentru Aeroportul Târgu Mureş  şi care reprezintă în fapt acordarea unui ajutor de stat de la bugetul judeţului Mureş. 

 

În continuare Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj R.A. va urmări şi va susţine aplicarea unui sistem  corect şi legal de finanţare pentru aeroporturile cu care este în competiţie, în conformitate cu reglementările naţionale şi europene, competiţie care să contribuie la evoluţia  aviaţiei civile din România pe principii legale de finanţare şi de dezvoltare, în folosul pasagerilor şi cetăţenilor judeţului Cluj care beneficiază de serviciile de transport aerian.  

 

                                         Biroul de presă