Bagaje

EN

Bagaje

Pasagerii sunt sfătuiți să verifice regulile/politica aplicate de Transportatorul Aerian, cu care urmează să călătorească, în privința bagajelor de cală și de cabină. Acesta poate stabili propriile reguli privind bagajele pasagerilor, în funcție de tariful plătit, clasa de călătorie, ruta, tipul aeronavei, reglementările guvernamentale etc.

Pasagerii nu trebuie să accepte să transporte în bagajele proprii, sub niciun motiv, obiecte/pachete de la alte persoane, indiferent de natura relațiilor cu acestea. De asemenea, trebuie să evite transportul obiectelor de valoare în bagajul de cală.

Pasagerii nu au voie să-și abandoneze bagajele/ obiectele sau să le lase nesupravegheate în perimetrul aeroportuar.

Controlul de securitate al pasagerilor și bagajelor acestora

n domeniul securității aviației civile, România, ca stat membru al Uniunii Europene, aplică standardele de bază comune, stabilite la nivel comunitar. În vederea aplicării măsurilor de securitate, concomitent cu asigurarea condițiilor optime pentru procesarea pasagerilor, Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj are un puternic parteneriat cu instituțiile și autoritățile publice cu responsabilități în domeniul securității aeronautice (Serviciul Român de Informații, Poliția de Frontieră, Birou Vamal,  Poliția Transporturi Aeriene, Jandarmeria Română etc.).

În conformitate cu prevederile legale, instituția statului cu atribuții pe linia efectuării controlului de securitate este Serviciul Român de Informații.

Pasagerii care utilizează terminalele AIAIC pentru îmbarcarea în aeronave parcurg o serie de formalități (controlul cărților de îmbarcare, controlul de securitate, efectuarea formalităților de ieșire din țară) iar personalul de securitate al aeroportului asigură, atât respectarea măsurilor de securitate aplicate, cât și suport pentru pasageri privind aspectele legate de securitatea aeroportuară.

Accesul în zona filtrelor de control de securitate este permis doar posesorilor unei cărți de îmbarcare valabile (tipărită sau în format electronic – conform instrucțiunilor de călătorie impuse de Transportatorul Aerian) și numai după verificarea acesteia de personalul de securitate al operatorului de aeroport.

Personalul de securitate al operatorului de aeroport își îndeplinește atribuțiile de serviciu în conformitate cu standardele internaționale, comunitare și naționale din domeniul securității aeronautice, transpuse la nivel local în reglementări de securitate interne.

La filtrele de control de securitate pasagerii sunt obligați să respecte indicațiile operatorilor de securitate;

Precizăm faptul că aparatele cu raze X nu deteriorează materialul filmelor fotografice.

Este recomandat ca persoanele cu stimulator cardiac să informeze operatorii de securitate înainte de a trece prin poarta detectoare de metale.

În vederea parcurgerii controlului de securitate pasagerii trebuie să-și scoată haina (sacou, geacă, pulover), cureaua, ceasul, să golească conținutul buzunarelor, să le pună în tava de plastic special destinată și să le prezinte separat pentru controlul de securitate.

Operatorii de securitate pot solicita pasagerului să înlăture și alte elemente de îmbrăcăminte și/sau alte obiecte, dacă este cazul.

Înainte de parcurgerea controlului de securitate, computerele portabile, tabletele și alte aparate electrice de mari dimensiuni trebuie scoase din bagajele de mână și prezentate separat pentru controlul de securitate.

Ghid pentru parcurgerea controlului de securitate mai ușor și mai rapid

Bagajul de mână

Aveți dreptul la un bagaj de mână, dar acesta trebuie să se încadreze în limitele de greutate și dimensiuni specifice fiecărei companii și a tipului de bilet. Bagajul de mână se supune controlului de securitate și “Regulilor de securitate ale U.E. pe aeroporturi”.

Bagajul de cală

Când bagajul dumneavoastră de cală va fi predat la check-in, el va intra în custodia companiei aeriene cu care călătoriți și se va emite o etichetă de identificare.Vă recomandăm ca pe bagajul de cală să inscriptionați numele, adresa dumneavoastră și un număr de telefon la care puteți fi contactat.

Obiectele care nu se acceptă în bagaje
Lichide, aerosoli şi geluri (LAG)

Lichide, aerosoli şi geluri (liquids, aerosols and gels – LAGS) includ pastele, loţiunile, amestecurile de lichide/solide şi conţinutul recipientelor sub presiune, precum pasta de dinţi, gelul de păr, băuturile, supele, siropurile, parfumurile, spuma de ras şi alte articole cu consistenţă similară.

Ce lichide puteți transporta în bagajul de mână?

Pasagerilor le este permis să călătorească cu LAG în recipiente cu capacitatea de maximum 100 de mililitri sau echivalent, ambalate într-o pungă de plastic transparentă, resigilabilă cu capacitatea de maximum 1 litru, în care articolele conţinute încap cu uşurinţă şi care este complet închisă.


Pentru detalii accesați link-urile de mai jos:

 

Pentru reguli privind măsurile de securitate aplicate în domeniul aviației, vă rugăm să consultați REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2015/1998 al COMISIEI din 5 noiembrie 2015 de stabilire a măsurilor detaliate de implementare a standardelor de bază comune în domeniul securității aviației.

Articole interzise la îmbarcare:

Fără a aduce atingere normelor de siguranţă aplicabile, pasagerilor le este interzis să introducă următoarele articole în zona de securitate cu acces restricţionat şi la bordul unei aeronave:

a) pistoale, arme de foc sau alte dispozitive care lansează proiectile – dispozitive care pot fi utilizate sau par că pot fi utilizate pentru a cauza vătămări grave prin lansarea de proiectile, inclusiv:

 • – toate tipurile de arme de foc, cum ar fi pistoale, revolvere, carabine, puşti;
 • – arme de jucărie, copii şi imitaţii ale armelor de foc care pot fi confundate cu arme adevărate;
 • – părţi componente ale armelor de foc, cu excepţia lunetelor telescopice;
 • – arme cu aer comprimat şi cu CO2, cum ar fi pistoale, puşti cu alice, carabine şi puşti şi pistoale cu bile;
 • – pistoale lansatoare de rachete de semnalizare şi pistoale de start;
 • – arcuri, arbalete şi săgeţi;
 • – harpoane şi lansatoare de harpoane;
 • – praştii şi catapulte;

b) dispozitive cu efect paralizant – dispozitive concepute special pentru a paraliza sau a imobiliza, inclusiv:

 • – dispozitive cu electroşocuri, cum ar fi pistoale cu electroşocuri, pistoale paralizante (taser) şi bastoane cu electroşocuri;
 • – dispozitive de asomare şi dispozitive de ucidere a animalelor;
 • – substanţe chimice, gaze şi sprayuri neutralizante şi incapacitante, cum ar fi sprayurile cu substanţe iritant-lacrimogene, sprayurile cu piper, sprayurile cu ardei iute, gazele lacrimogene, sprayurile cu acid şi sprayurile cu substanţe repulsive pentru animale;

c) obiecte cu vârf ascuţit sau cu muchie ascuţită – obiecte cu vârful ascuţit sau cu muchia ascuţită care pot fi utilizate pentru a cauza vătămări grave, inclusiv:

 • – obiecte concepute pentru a toca, cum ar fi topoare, securi si satâre;
 • – topoare si dălţi de spart gheaţa;
 • – lame de ras;
 • – cuttere;
 • – cuţite cu lame cu lungimea mai mare de 6 cm;
 • – foarfece cu lame cu lungimea mai mare de 6 cm, măsurată de la ax;
 • – echipamente de arte marţiale, cu vârf ascuţit sau cu lama ascuţită;
 • – săbii şi spade;

d) unelte de lucru – unelte care pot fi utilizate atât pentru a cauza vătămări grave, cât şi pentru a pune în pericol siguranţa aeronavei, inclusiv:

 • – răngi;
 • – burghie şi vârfuri de burghie, inclusiv maşini de găurit electrice portabile fără fir;
 • – unelte cu lama sau tija cu o lungime mai mare de 6 cm, care pot fi utilizate ca arme, cum ar fi şurubelniţe şi dălţi;
 • – fierăstraie, inclusiv fierăstraie electrice portabile fără fir;
 • – arzătoare de sudură;
 • – pistoale de împuşcat bolţuri şi pistoale de bătut cuie;

e) instrumente contondente – obiecte care pot fi utilizate pentru a cauza vătămări grave atunci când sunt folosite pentru a lovi, inclusiv:

 • – bâte de baseball şi softball;
 • – ciomege şi bastoane, cum ar fi măciuci, bâte şi bastoane;
 • echipamente specifice artelor marţiale;

f) substanţe şi dispozitive explozive şi incendiare – substanţe şi dispozitive explozive şi incendiare care pot fi utilizate sau care par că pot fi utilizate pentru a cauza vătămări grave sau care pot pune în pericol siguranţa aeronavei, inclusiv:

 • – muniţie;
 • – capse detonante;
 • – detonatoare şi fitiluri;
 • – copii sau imitaţii ale dispozitivelor explozibile;
 • – mine, grenade şi alte dispozitive explozibile militare;
 • – artificii şi alte articole pirotehnice;
 • – bombe fumigene şi cartuşe fumigene;
 • – dinamita, praf de puşcă şi explozibili plastici.*obiectele interzise, abandonate în urna special amenajată în punctul de control de securitate, NU pot fi recuperate.
Alte obiecte interzise:
 • – substanţe şi dispozitive explozive şi incendiare care pot fi utilizate pentru a cauza vătămări grave sau care pot pune în pericol siguranţa aeronavei, inclusiv: muniţie; capse detonante; detonatoare şi fitiluri; mine, grenade şi alte dispozitive explozibile militare; artificii şi alte articole pirotehnice; bombe fumigene şi cartuşe fumigene; dinamită, praf de puşcă şi explozibili plastici.

Pentru mai multe informații referitoare la controlul de securitate, vă rugăm să accesați link-ul: http://www.sri.ro/securitatea-aviatiei-civile.

Responsabilitățile companiilor aeriene în privința bagajelor de cală

Bagajul de cală va fi transportat cu aceeaşi aeronavă ca şi dumneavoastră. Dacă acest lucru nu va fi posibil din motive independente de voinţa noastră, compania aeriană cu care călătoriţi are obligaţia să îl transporte până la destinaţia dumneavoastră care este înscrisă pe biletul electronic, într-un interval de timp cât mai scurt posibil.

Greutatea bagajului

Fiecare companie are politica proprie privind greutatea și dimensiunile acceptate ale bagajelor. Pentru informații contactați compania aeriană cu care zburați.

Excedentul de bagaj

Orice diferență de greutate a bagajelor de cală față de limita impusă de companie se taxează suplimentar, tarif de asemenea stabilit de companie.

Bicicletele sau alte articole sportive sunt acceptate de către companiile aeriene în termenii şi condiţiile specifice fiecăruia.

Colectarea și livrarea bagajului de cală

Trebuie să vă colectați bagajul de cală în momentul în care ați ajuns la destinație. Dacă nu îl luați într-o perioadă rezonabilă de timp, el este preluat în custodia COMPANIEI AERIENE cu care ați călătorit, care vă poate percepe o taxă de depozitare.

Dacă nu este reclamat și colectat în decursul unei luni de zile de la data în care este adus la destinație, compania aeriană poate dispune de el în orice mod fără a avea vreo responsabilitate materiala față de dumneavoastră. Doar proprietarul bagajului de cală și al etichetei de identificare are dreptul de a-l colecta.
Bagajul de cală intră în custodia companiei aeriene și nu va fi predat decât proprietarului în urma prezentării etichetei de identificare sau oricărei persoane împuternicite legal.

Colectarea și livrarea bagajului de cală

Bagaje pierdute

În cazul în care bagajul dumneavoastră nu soseşte la destinaţie, trebuie să luaţi legătura cu operatorii zborului, astfel pentru companiile aeriene din Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj aveţi următoarele date de contact:

Tarom
Agenţia Tarom Cluj-Napoca

Str. Traian Vuia nr.149-151, Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj

Ticketing și rezervări
Telefon: +40 264 307 568
             +40 264 307 569
             +40 264 307 500- int. 271
E-mail: agcluj@tarom.ro

Lufthansa, Wizz Air, Lot Polish Airlines, Vueling, Turkish Airlines şi companii care realizează zboruri charter:
Menzies Aviation (România)
Servicii de handling pentru Wizz Air şi Lufthansa,
Str. Traian Vuia nr. 149-151, Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj
Ticketing și rezervări
Telefon: + 40 264 307 518
             + 40 751 093 654

Pentru bunurile și obiectele pierdute puteți să luaţi legătura cu poliția de frontieră la următoarele date de contact: 

Poliția de Frontieră

Str. Traian Vuia nr. 149-151, Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj

Telefon: + 40 264 307 500 int. 188

             + 40 264 307 530 

Fax:      + 40 264 416 763

E-mail: aero.cluj@mai.gov.ro

Animale vii

În funcție de termenii și condițiile companiei aeriene, în cabina de pasageri se acceptă transportul animalelor vii de mici dimensiuni din clasa PET (animale de companie cu greutate maximă de 6 kg) câini sau pisici, în cuști speciale, cu obligația proprietarului de a le ține în brațe pe durata zborului. 

În cala de bagaje pot fi transportate animale vii de talie medie, câini sau pisici, în cuști standardizate în conformitate cu reglementările IATA, dar nu mai mult de trei pe un zbor. Pentru detalii suplimentare trebuie contactată compania aeriană cu care călătoriți.

Rămășițele umane

Rămășițele umane nu sunt acceptate pentru transport pe zborurile de pasageri pentru nici o destinație. Transportul urnelor funerare este posibil pe baza unui aranjament prealabil.

Obiectele_interzise_la_transportul_aerian_in_bagajul_de_mană_-_AFIS