Festivaluri

EN

Festivalul Internațional de film Comedy Cluj

Sitehttp://www.comedycluj.ro

Comedy Cluj este un festival internațional anual de film de comedie care are loc la Cluj în luna octombrie. Prima ediție a festivalului, derulată în 2009, a cuprins 70 de filme din 19 țări. Festivalul conține mai multe secțiuni. În afara secțiunilor au loc și alte evenimente: ateliere (de creație și de restaurare de film), lectură de epigrame, conferințe și party-uri.

 

Festival “Temps d’images”

Festivalul “Temps d’images” este un festival internațional care are loc anual în luna octombrie la Cluj. A fost creat în anul 2002 de către canalul de televiziune ARTE şi de centrul de artă “La Ferme du Buisson”. Proiectul TEMPS D’IMAGES, festival de teatru, dans şi imagine foto/video, s-a dezvoltat la nivel european, desfaşurându-se acum în zece țări: Belgia, Estonia, Franţa, Germania, Italia, Portugalia, Polonia, România, Ungaria şi Turcia.

Acest proiect va înscrie Clujul pe harta festivalurilor interdisciplinare europene şi va dezvolta o ofertă culturală puţin răspândită în prezent în spaţiul cultural românesc ce îşi propune să atingă un public cât mai divers.

Prima ediție a festivalului românesc a debutat în 2008.

Festivalul Internațional de Chitară Transilvania

Sitehttp://transilvaniaguitar.ro

Festivalul Internațional de Chitară Transilvania este un festival de chitară clasică ce are loc în mod anual, în luna august, la Cluj. Prima ediție a festivalului a avut loc în 2003. Început sub egida Casei Municipale de Cultură Cluj, festivalul a crescut de la unul de nivel național, la unul de nivel internațional, ajungând în 2009 să fie cel mai mare festival de chitară clasică din Transilvania.

Festivalul cuprinde două mari secțiuni: una de recitaluri (solo sau grup) și una competițională. În paralel au loc cursuri de interpretare muzicală, conferințe, seminarii și expoziții de instrumente. Premiile decernate constau în instrumente, bani și în participari la alte evenimente.

Festivalul Internațional de Film Transilvania

Sitehttp://tiff.ro

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) este organizat de Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc. Înfiinţat în 2002, este primul festival internaţional de film de lung-metraj din România care se desfășoară anual în capitala istorică a Transilvaniei, Cluj-Napoca. TIFF se bazează pe lungmetraje sau scurtmetraje necomerciale produse în special în țările europene. Festivalul se desfășoară în mai multe cinematografe din oraș: Cinema Florin Piersic, Cinema Arta, Cinema Victoria, Odeon Cineplex, Cinema Mărăști dar și în alte locații cum ar fi: Institutul Francez Cluj, Casa de Cultură a Studenților, Casa TIFF. La ediția din 2004 s-a realizat o premieră prin introducerea proiecțiilor în aer liber. Altă premieră a avut loc în 2007 când festivalul s-a desfășurat în două orașe: Cluj-Napoca și Sibiu, pentru a onora anul când Sibiul a fost Capitală Europeană a Culturii.

În februarie 2011, TIFF a fost acreditat de Federația Internațională a Asociațiilor Producătorilor de Film (FIAPF).

În cei nouă ani de existenţă, TIFF a devenit un brand recunoscut în România nu numai pentru calitatea programelor prezentate, ci şi pentru organizarea excelentă, atmosfera efervescentă şi multitudinea de evenimente, de la seminarii şi workshopuri până la concerte şi petreceri până în zori de zi.

Festivalul Transilvania Jazz

Festivalul Transilvania Jazz este un festival internațional anual de jazz care are loc în luna octombrie la Cluj.


Prima ediție a festivalului a avut loc in 2007 la inițiativa asociației culturale „Cetatea Alba” și a Centrului Cultural Francez din Cluj. Festivalul cuprinde mai multe manifestari: concerte, jam sessions, master classes cu personalitați muzicale, conferințe, proiecții de filme despre muzicieni / muzici de jazz etc. Evenimentele au loc în diverse săli de concerte și baruri din Cluj.

Toamna Muzicală Clujeană

Sitehttp://tmc.filacluj.ro

Toamna Muzicală Clujeană este cel mai important festival internaţional de muzică clasică din România, după festivalul internaţional bianual George Enescu. Prima ediţie a festivalului a avut loc în 1965. Cu o mică excepţie (doi ani de întrerupere), festivalul şi-a păstrat ritmicitatea anuală de-a lungul întregii sale istorii, în 2011 ajungând la cea de 45-a ediţie, Toamna Muzicală Clujeană este cel mai longeviv festival de muzică clasică din România.

În cadrul festivalului au loc concerte simfonice, vocal-simfonice, precum şi recitaluri camerale şi solistice acoperind întreaga istorie a muzicii clasice. În mod tradiţional, festivalul omagiază anual câte un mare compozitor, contribuind uneori la o mai bună cunoaştere a unor opere intrate într-un con de umbră. Invitaţii festivalului, veniţi atât din România, cât şi din Europa, concertează în mai multe locaţii din Cluj: la Casa de Cultură a Studenţilor, la Academia de Muzică G. Dima, la Biserica “Sf. Mihail” etc.

Festivalul Tres Courts

Sitehttp://www.trescourt.ro

Unic în lume, acest festival promovează filmele de foarte scurt metraj, de maxim 3 minute, realizate de profesionişti confirmaţi sau de talente încă nedescoperite, uneori cu mijloace derizorii. Aceasta nu îl împiedică însă să fie un eveniment mondial inovator, care aduce în atenţia publicului numeroase tinere talente şi promovează diversitatea culturală, de la Paris la Singapore, trecând prin Cluj-Napoca, Rio, Tel Aviv şi Ramallah. Anul acesta mai multe oraşe noi s-au alăturat reţelei, precum Bratislava, Bistriţa sau Sighişoara.Această formă cinematografică XXS, accesibilă unui public foarte larg, se pretează unei difuzări foarte largi, pe toate suporturile: de la telefonul mobil la marele ecran, trecând prin televiziune şi internet.


Festivalul internaţional Très Courts propune o selecţie internaţională, regrupând 46 de filme din 17 ţări. Toate respectă aceeaşi regulă: nu depăşesc 3 minute. Toate genurile sunt prezente: ficţiune, animaţie, documentar, experimental.


România participă la Festivalul de foarte scurt metraj Tres Courts din 2007. Anul acesta, 25 de oraşe româneşti găzduiesc evenimentul, ţara noastră fiind astfel ţara cu cel mai mare număr de oraşe în festival.