Teatru și operă

EN

Teatrul Național Cluj-Napoca / Opera Națională Română Cluj

Adresa: Piața Ștefan cel Mare, nr. 2-4

Sitehttp://www.teatrulnationalcluj.ro

Clădirea Teatrului Național din Cluj este sediul Teatrului Național „Lucian Blaga” și al Operei Române din Cluj. Primul teatru orășenesc din Cluj datează din 1821, fiind așezat pe locul actualei clădiri denumite „Casa Universitarilor”. În 1904 a început construcția noii clădiri în actuala Piața Ștefan cel Mare. Lucrările su fost finalizate în 1906 iar clădirea fost inaugurată în ziua de 8 septembrie 1906 cu o reprezentație a Teatrului Maghiar. Construit în stil baroc-rococo, edificiul are o capacitate de 1000 de locuri și trei rânduri de logie.

La data de 14 mai 1919, Teatrul Maghiar a fost mutat în clădirea de pe strada Emil Isac, aproape de Parcul Central și râul Someș, în care funcționează și în prezent. Prima reprezentație în limba română în clădirea Teatrului Național din Cluj a avut loc la 14 mai 1919, iar primul spectacol al companiei de limba română din Cluj a avut loc 1 decembrie 1919, marcând un an de la Marea Unire.

Teatrul Maghiar de Stat / Opera Maghiară Cluj

Adresa: Strada Emil Isac, nr. 26

Sitehttp://www.huntheater.rohttp://www.hungarianopera.ro

Teatrul Maghiar de Stat Cluj este cea mai veche companie teatrală de limba maghiară, înființată în 11 noiembrie 1792.

Pe locul actualului teatru maghiar a existat inițial un teatru de vară clădit în 1874. În 1909-1910 Jenő Janovics ridică pe actuala stradă Emil Isac un studio propriu, pentru cinematografie și teatru, pe care îl va denumi „Cercul Teatral”.

După Primul Război Mondial teatrul maghiar s-a mutat în clădirea lui Janovics din strada Emil Isac, unde își va desfășura activitatea. În 1961 clădirea teatrului maghiar a fost reconstruită, fațada fiind atunci refăcută complet. Astazi teatru de repertoriu subordonat Ministerului Culturii si Cultelor, având în prezent un număr de 140 angajați din care personal artistic 48 (actori, regizor, scenograf). Prin spectacolele excepționale, cunoscute deopotrivă în țară și în străinătate, Teatrul Maghiar de Stat Cluj este nu numai cea mai importantă instituție de cultură a minorității maghiare, dar și una dintre cele mai importante instituții teatrale din România. Majoritatea spectacolelor jucate în limba maghiară sunt traduse simultan la cască în limba română.

Pe 13 aprilie 2007 a devenit membru al Uniunii Teatrelor din Europa. Până la acea dată singurul teatru din România membru UTE a fost Teatrul Bulandra din București. În prezent, clădirea găzduiește atât teatrul Maghiar de Stat cât și Opera Maghiară Cluj.

Teatrul Puck

Adresa: Strada I.C.Bratianu, nr. 23

Sitehttp://www.teatrulpuck.ro

Teatrul de Păpuşi „Puck” a luat fiinţă în anul 1950, având ca specific o activitate paralelă a celor două secţii: română şi maghiară, cu spectacole adresate cu precădere copiilor.


Numeroasele participări la festivaluri naţionale şi internaţionale au adus artiştilor Teatrului Puck importante premii şi nominalizări. Repertoriul actual al Teatrului de Păpuşi “Puck” este alcătuit din 21 de titluri de spectacole pentru copii şi adulţi. În anul 2006 a fost lansat programul Nocturne cu spectacole adresate adulţilor. În prezent, această instituţie de cultură se află în subordinea Consiliului Judeţean Cluj

 

Filarmonica de Stat Transilvania

Adresa: Piața Lucian Blaga, nr. 1

Sitehttp://www.filacluj.ro

Filarmonica de Stat Transilvania din Cluj este una din principalele filarmonici din România.

Actuala filarmonică a fost înfiinţată în data de 1 septembrie 1955 sub denumirea de Filarmonica de Stat Cluj, printr-un decret oficial al Consiliului de Miniştri al României, ca o instituție artistică dedicată exclusiv concertelor. La data înfiinţării, formaţiile muzicale au fost orchestra simfonică mare cu un număr de 75 muzicieni şi un ansamblu instrumental de muzică tradiţională (populară) cu un număr de 20 muzicieni, primul concert având loc pe data de 4 decembrie 1956.

Situația curentǎ a filarmonicii este dificilă. După mai mult de 50 de ani de existență, instituția nu are un sediu și o sală de concerte proprie. Casa de Cultură a Studenților, locația actuală a concertelor simfonice, nu are o acustică bună și are o ambianța neplăcută. Aceasta afectează nivelul artistic al orchestrei și a redus cu timpul din public. De aceea, conducerea filarmonicii a început o campanie pentru construirea unei săli de concerte cu ajutorul administrației locale.

 

Academia de Muzică Gh.Dima

Adresa: Strada Ion I.C.Brătianu, nr. 25

Sitehttp://amgd.ro

Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca a luat ființă în anul 1919 fiind una dintre cele mai active instituţii de învăţământ superior muzical din România.


Funcționa mai întâi sub denumirea de “Conservator”, apoi denumirea a fost trasformată în 1931 în “Academia de Muzică și Artă Dramatică” pentru a deveni în 1950 din nou “Conservator”. În anul 1990, instituția și-a redobândit, prin hotărâre guvernamentală, titulatura de “Academie”. În anul 1971 se acorda la Cluj, pentru prima dată în România, titlul științific de Doctor în Muzicologie. Din anul 1992 s-a instituit titlul de “Doctor Honoris Causa” al Academiei de Muzică “Gh. Dima”.


Academia sprijină cercetarea ştiinţifică, fiind prima instituţie din România în care s-au organizat studii doctorale în domeniul muzical.