Muzee

EN

Muzeul Național de Artă Cluj

Adresa: Piața Unirii nr. 30

Program de vizitare: Miercuri – Duminică 10.00 – 17.00, Luni și Marți închis.

Muzeul Național de Artă Cluj este găzduit de Palatul Banffy din Cluj-Napoca și expune o varietate de sculpturi, lucrări grafice, arme, mobilier, țesături și picturi ale unor faimoși artiști români precum Nicolae Grigorescu (1838-1907), Theodor Aman (1831-1891) și Theodor Pallady (1871-1956). 

Mai multe informații privind expozițiile permanente sau temporare se pot afla accesând www.macluj.ro

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei

Adresa: Str. Dr. Daicovici nr. 2

Program de vizitare: Marți – Duminică 10:00 – 16:00; Închis Luni.

Fondat în anul 1859, muzeul ilustrează istoria Transilvaniei din Paleolitic până în zilele noastre. Numărul colecțiilor găzduite a crescut de la 24.000 de exponate în 1870 până la peste 400.000 de exponate în zilele noastre, incluzând multe exponate extrem de rare și de o valoare inestimabilă.

Secțiunile de istorie medievală, modernă și contemporană și Cabinetul de numismatică expun colecții variate de artă decorativă, manuscrise și tipărituri vechi, memorii și cărți istorice, monede, etc.

Mai multe informații privind expozițiile permanente sau temporare se pot afla accesând www.mnit.ro

 

Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Adresa: Str. Memorandumului nr. 21

Program de vizitare: Marți – Duminică 10:00 – 17:00;  Închis Luni.

Fondat în anul 1922, Muzeul Etnografic al Transilvaniei dispune de o colecție impresionantă de peste 65.000 de exponate prin care reușește să introducă vizitatorii în lumea autentică a tradițiilor și culturii populare din Transilvania. 

Expozițiile permanente ale muzeului înfățișează, și cu ajutorul a peste 50.000 de fotografii, aspecte autentice din cultura populară transilvăneană în secțiunile special dedicate comerțului, gospodăriilor, alimentației, olăritului, țesăturilor, costumelor și obiceiurilor tradiționale.

Mai multe informații privind expozițiile permanente sau temporare se pot afla accesând http://www.muzeul-etnografic.ro/

Institutul și Muzeul de Speologie Emil Racoviță

Adresa: Str. Clinicilor nr. 5

Program de vizitare: Luni – Vineri 9:00 -17:00pm; Închis Sâmbătă și Duminică.

Muzeul de Speologie „Emil Racoviță” a fost înființat în anul 1998 și este singurul muzeu din România dedicat științei peșterii și savantului Emil Racoviță – fondatorul biospeologiei și al primului institut de speologie din lume, la Cluj, în anul 1920. Rezultatele programului biospeologic – inițiat de savantul Emil Racoviță (1868-1947) – au fost excepționale: 1200 de peșteri explorate în Europa și Africa, o colecție numărând 50.000 de exemplare ale faunei cavernicole, 66 de studii științifice însumând aproximativ 6000 de pagini. Apogeul carierei sale științifice a fost reprezentat de elaborarea unei teorii originale privind evoluția. 

Muzeul include „Colecția Emil Racoviță”, cu numeroase exponate deosebite, precum: un caiet de notițe din perioada în care Racoviță era student la Universitatea Sorbona din Paris (1886-1891), microscopul „Zeiss” și aparatul „Lihnof” de care s-a folosit în expediția antarctică „Belgica” (1897-1899), diapozitivele și proiectorul pe care le-a utilizat în susținerea cursului de biologie generală de la Facultatea de științe din Cluj, desene originale cu care și-a ilustrat lucrările științifice, obiecte personale, de birou. Imobilul în care funcționează muzeul este fosta închisoare a orașului medieval Cluj (secolele XIV-XIX), monument istoric de interes național, datând din anul 1376.

Muzeul Farmaciei (Casa Hintz)

Adresa: Str. Regele Ferdinand nr. 1

Program de vizitare: Luni – Sâmbătă 10:00 -16:00;  Închis Duminică.

Expoziţia care poate fi vizitată astăzi în casa Hintz a fost amenajată în anul 1954 de profesorul Valeriu Bologa, care era atunci şeful catedrei de Istoria Medicinei şi Farmaciei. Acesta a convins nomenclatura comunistă că un muzeu ar fi cea mai potrivită destinaţie pentru clădirea care fusese naţionalizată şi transformată mai apoi în plăcintărie. 

Muzeul Farmaciei are la bază o colecţie de obiecte de patrimoniu de origine transilvăneană, colectate de profesorul universitar clujean Iulius Orient (sau Gyula Orient, în funcţie de surse; 1869 -1940). Colecţia fusese expusă în 1904 într-o sală a Muzeului Ardelean, pe care a primit-o ca donaţie.

Practic, în 1954, colecţia unică de obiecte a profesorului Orient a primit cea mai potrivită casă pe care ar putea-o avea: farmacia cea mai veche din Cluj, Casa Hintz. De-a lungul timpului, colecţia originală a fost îmbogăţită cu multe alte obiecte de patrimoniu primite prin donaţii, iar procesul continuă şi astăzi.